Onze missie
Wij willen smaakvol brood van biologisch Nederlands graan voor iedereen bereikbaar maken. Want lekker brood met aandacht voor smaak, gezondheid, de makers en de natuur moet niet bijzonder zijn. Dat moet het nieuwe normaal worden.


Het Graanschap
In 2017 besloten vier enthousiastelingen met een gedeelde visie dat het anders moest met graan in ons land. Johan Pater, Arjen Verschure, Alice den Boer en Eva Jansen begonnen Het Graanschap. Een initiatief om goed brood in de schappen te krijgen van Nederlands graan dat duurzaam geteeld is en verwerkt wordt tot brood door transparant samen te werken.
Waarom we gestart zijn
Bakker Johan wilde beter weten waar zijn meel vandaan kwam zodat hij nog beter brood kon maken op grote schaal. Biologische veeboer Arjen zocht een toekomstbestendige manier van boeren. Alice, productontwikkelaar, miste smaak en voedingswaarde van het graan in ons dagelijkse brood. Eva, ketenstrateeg, zag hoe krom het is dat we al het graan importeren, terwijl graan uit eigen land en het brood dat we verspillen naar het vee gaan.
Op reis voor inspiratie
We gingen naar plekken waar boeren en bakkers samenwerken aan goed brood – in alle opzichten. We bezochten plekken als Seattle, maar ook Scandinavië waar het klimaat lijkt op dat van Nederland. Onze reizen overtuigden ons nog meer van onze missie en we besloten om zelf een eerlijke, transparante en duurzame graanketen op te zetten. Van zaadje tot brood.
Just do it!
We kochten land op Schokland in de Noordoostpolder en namen een elektrische molen over. De eerste oogsten mislukten, maar we gaven niet op. Toen het wél lukte, openden we in 2020 de kleinste bakkerij van Nederland: twee aan elkaar gelaste zeecontainers. Hier bakten en verkochten we twee jaar lang drie broden: De Blonde Dame, De Bronzen Bink en De Volle Glorie. Daarmee ontdekten we wat mensen echt belangrijk vonden aan brood.

We groeiden verder
Nadat we ons verhaal hadden gedaan vanuit de containers aan iedereen die geïnteresseerd was in wat we deden, kwam de vraag om grootschalig te produceren. Dat hebben we aan bestaande bakkerijen overgelaten. Wij zijn op zoek gegaan naar meer boeren, een grotere molen en nieuwe mensen die mee willen bouwen aan Het Graanschap, zodat we steeds meer biologisch graan kunnen verwerken tot meel voor bakkers. In 2025 hebben boeren door heel Nederland 400 hectare tarwe en spelt ingezaaid met respect voor het eindproduct, de makers, de natuur en onze gezondheid. Het begin van een glorieuze toekomst voor brood!