Verbeter de wereld, begin bij je brood.

Het Graanschap zorgt ervoor dat steeds meer boeren in Nederland biologisch graan telen voor het lekkerste brood. Zonder kunstmest en kunstmatige pesticiden, goed voor de bodem en voor jou.

Wist jij dit over brood?

90% van het Nederlandse graan wordt geen brood maar veevoer

Voor een boer in Nederland is graan niet winstgevend.

Graan voedt de bodem waar veel andere gewassen deze uitput.

Biologische boeren gebruiken geen kunstmatige mest en pesticiden.

Bio tarweteelt stoot de helft minder co2 uitstoot dan gangbare.

Van al het Nederlandse graan is maar 5% biologisch .

Kies je brood bewust

Bij Albert Heijn vind je Liefde & Passie Uniek Desem Nederlands Blond. Een biologisch brood gemaakt met meel van Het Graanschap. Van Nederlandse tarwe, geteeld zonder kunstmest en kunstmatige pesticides. Ligt het er niet, bestel het dan in de winkel of online.

Ook bij de Bbrood winkels in Amsterdam wordt het biologische en biologisch-dynamische brood gemaakt van onze steengemalen tarwe uit Nederland, geteeld zonder kunstmest en kunstmatige pesticides.

Wat doet Het Graanschap?

3

Werkt aan een gezonde bodem voor goed graan in ons brood

Graan maakt de bodem vruchtbaarder en is dus een belangrijk gewas om te telen. De biologische boeren waar wij mee werken, verbouwen het graan zonder kunstmest en pesticiden. Ze koesteren de bodem en doen er alles aan om deze niet uit te putten. Het zorgt ervoor dat onze telers de helft minder CO2 uitstoten en er komen veel minder giftige stoffen in de bodem. Zo kan er over 20 jaar nog steeds graan groeien op Nederlandse boem. Alle boeren zijn biologisch gecertificeerd.

3

Zorgt dat de graanboer een goede boterham verdient

De vraag is relatief klein en de grondprijs is hoog in Nederland. Het Graanschap creeërt een grotere markt voor bakgraan. Boeren die telen voor Het Graanschap kunnen met zekerheid hun tarwe kwijt en krijgen een eerlijke prijs die vooraf afgesproken wordt. Daardoor zijn ze niet afhankelijk van de schommelende wereldmarkprijzen op de beurs. Zo maken we het telen van tarwe voor de Nederlandse boeren weer aantrekkelijk. 

3

Maalt het graan op stenen tot puur en voedzaam meel

Graan zit vol goede voedingsstoffen zoals mineralen en gezonde vetten. Hoe gezonder de bodem, hoe voedzamer het graan. We malen de hele korrels op een molensteen. Zo weten we zeker dat al het goede van het graan in het meel terecht komt. We voegen er geen hulpgrondstoffen aan toe om te bakken. Het is aan de bakker om alles uit het graan te halen en er het lekkerste brood van te maken met alle kennis over het graan en het meel.

3

Maakt duurzaam brood beter bereikbaar en betaalbaar

Door steeds meer boeren te enthousiasmeren om biologisch graan te telen voor bakkers, wordt het aanbod groter. We kunnen inmiddels meel leveren aan grotere bakkerijen die ook aan supermarkten leveren. Zij maken hier speciaal brood van dat voor een betaalbare prijs in de winkel ligt, in tegenstelling tot veel andere desembroden van duurzaam graan. Alleen als het bereikbaar en betaalbaar wordt voor veel mensen, wordt brood van duurzaam graan de nieuwe norm.

Onze boeren