Ons verhaal
2017: Het begin
In 2017 zijn de oprichters gestart. Bakker Johan Pater met het idee om brood te bakken van graan waarvan hij precies wist waar en hoe het geteeld en gemalen was. Zodat hij er het beste brood van kon maken. Boer Arjen Verschure zag de landbouwgrond verarmen en de granen -die zo goed zijn voor de grond- verdwijnen naar de koeien. En dat terwijl bakkers volop graan uit het buitenland importeren en brood dat overblijft naar diezelfde koeien gaat. Er moest een circulair model voor graanteelt komen, met als doel consumptie.
Zo vonden de oprichters elkaar. Met het motto ‘Go with the grain’ (respect voor wat de grond en het graan te bieden heeft) gingen ze aan de slag. Na een paar jaar stond er een eigen korte graanketen. Op Schokland in de Noordoostpolder zaaiden we stukken land in, we zetten er een nieuwerwetse molen naast en zijn gaan proefbakken en verkopen in ons broodlab in Laren. Een reis met vallen en opstaan, maar waar we meer belangstelling voor kregen dan we gedroomd hadden.

Broodschap
2023: Opschaling
In 2022 heeft ons meel het via een grote bakkerij gehaald tot het broodschap van de supermarkt. Tijd om op te schalen. Daarvoor sluit Jan Donker – eigenaar van BD graan- aan als molenaar en vormt nu samen met oprichters Arjen en Renee (dochter van Johan) Het Graanschap, met als doel om het verder te laten groeien. Drie nieuwe generatie ondernemers die de teelt (Arjen), het malen (Jan) en de link met de bakkerijwereld op zich nemen (Renee). Allemaal met een visie en met één doel voor ogen om bijzonder goed meel te maken van duurzaam geteelde granen op Nederlandse bodem

Arjen Verschure
Agrarisch ondernemer

Jan donker
Molenaar

Renee Pater
Bakker-Ondernemer

Telen. Schonen. Analyseren. Malen.
Onze korte keten
Biologische boeren door heel Nederland doen mee onder leiding van Wegroworganic. Dit zijn twee biologische boeren uit Zeewolde die aan de slag gaan met boeren die willen telen voor Het Graanschap. Samen maken we teeltspelregels zodat er geteeld wordt voor een goede bakkwaliteit en met zorg voor leven op en om het land. Wegroworganic helpt de boeren op weg en kijkt met ze mee naar de kwaliteit en de opbrengst. Na de oogst slaan zij het op. Als er mee gebakken gaat worden, maakt Jan het schoon, analyseert het en maalt het op de molensteen in Middenmeer. We doen bakproeven om zelf te ervaren hoe het meel bakt. Zo weten de bakkers precies wat ze kopen.
100% biologisch
Duurzame teelt
