Selecteer een pagina

Ons Verhaal

Het Graanschap is het eerste bedrijf in Nederland dat teelt, maalt en bakt. We maken waanzinnig lekker brood van 100% Nederlands graan. Het graan telen we op Schokland, de Noordoostpolder. Naast de akkers staat de molen waar we het graan vermalen tot meel. Ons doel: Waanzinnig goed brood maken en tegelijkertijd bijdragen aan een vruchtbare grond en meer biodiversiteit zoals bijen, insecten en vogels.

Tijd voor verandering

De boer moet anders gaan boeren en de bakker anders gaan bakken. Zo niet, dan raakt de bodem uitgeput. Voor de grond is graanteelt essentieel. Het is diepgeworteld en maakt de bodem gezonder. Graan wordt in Nederland vooral geteeld voor veevoer en levert weinig op. Wij maken er een heerlijk lokaal brood van. We halen alles uit de Nederlandse graankorrel wat erin zit. Dat lukt met natuurinclusief telen, een bijzondere maaltechniek, lange rijstijden en aandacht voor het deeg. En boer, bakker en molenaar verdienen er een even grote boterham mee.

Het Team

Arjen

Arjen heeft een biologisch melkbedrijf. Nu vindt hij het hoog tijd om rustgewassen te gaan verwaarden. Arjen is boer en molenaar. Het liefst verspreidt hij zijn graanvirus onder zoveel mogelijk boeren om maximale impact te maken voor de natuur. Het is voor hem essentieel om betrokken te zijn tot aan het eindproduct. Naast telen heeft hij zichtzelf ook malen eigen gemaakt. In Zeewolde is hij ondernemer van het jaar 2020 geworden.

Alice

Alice is bakker. Zij ademt brood. Iedere beweging van het deeg, ieder detail van het kruim, ieder geluid van de korst beroert haar. Ze is geïnspireerd geraakt in Amerika en Scandinavië. In Amerika heeft ze het motto ‘Go with the grain’ omarmd: vorm je als bakker naar de natuur, het graan. Bakkers in Scandinavië hebben haar ervan overtuigd dat graan uit Nederland -met een vergelijkbaar klimaat als Scandinavië- het verdient om er waardevol brood van te maken.

Eva

Eva is conceptontwikkelaar en heeft haar eigen innovatieburo voor bedrijven die in baking business zijn, genaamd Incubaker. Ze draagt actief bij aan de verandering en verduurzaming van de graan- en broodketen die hard nodig is. “Bakkers kunnen nog aan zo veel kwaliteitsknoppen draaien in de totstandkoming van hun belangrijkste grondstof: het meel. In termen van smaak, voedingswaarde, lokale productie en bijdrage aan ons leefklimaat. Het is een belangrijk startpunt voor de opwaardering van brood die het verdient.”

Johan

Johan is met diverse initiatieven bezig om vernieuwing te brengen in de bakkerijsector. Hij is eigenaar van Amarant bakkers en heeft bakkerijen van diverse formaten. Tegelijkertijd denkt hij altijd na over de bakkerij van morgen. Met zijn strategische kijk en ondernemerservaring geeft hij mee richting aan Het Graanschap. “Vernieuwing begint klein, maar heeft op termijn schaal nodig om succesvol te blijven.”

Vrienden van Het Graanschap

Zij hebben een belangrijke rol gespeeld in ons project waarvoor we ze bijzonder dankbaar zijn.

Hans Erdmann

Independent concept developer

Hans heeft als conceptdenker het eerste zaadje mee geplant en de boer en de bakker op het juiste moment aan elkaar gekoppeld.

Rin van der Molen

Ondernemer-bakker

Rin heeft de bouw van onze eerste minibakkerij in Laren begeleid en is onderdeel van onze denktank.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons project.

Het Graanschap

Brengt lokaal duurzaam geteeld graan naar het broodschap.