Het Graanschap

Lokaal meel van een korte keten

Ons verhaal

2017: Het begin

In 2017 zijn de oprichters gestart. Bakker Johan Pater met het idee om brood te bakken van graan waarvan hij precies wist waar en hoe het geteeld en gemalen was. Zodat hij er het beste brood van kon maken. Boer Arjen Verschure zag de landbouwgrond verarmen en de granen -die zo goed zijn voor de grond- verdwijnen naar de koeien. En dat terwijl bakkers volop graan uit het buitenland importeren en brood dat overblijft naar diezelfde koeien gaat. Er moest een circulair model voor graanteelt komen, met als doel consumptie.

Zo vonden de oprichters elkaar. Met het motto ‘Go with the grain’ (respect voor wat de grond en het graan te bieden heeft) gingen ze aan de slag. Na een paar jaar stond er een eigen korte graanketen. Op Schokland in de Noordoostpolder zaaiden we stukken land in, we zetten er een nieuwerwetse molen naast en zijn gaan proefbakken en verkopen in ons broodlab in Laren. Een reis met vallen en opstaan, maar waar we meer belangstelling voor kregen dan we gedroomd hadden.

Broodschap

2023: Opschaling

In 2022 heeft ons meel het via een grote bakkerij gehaald tot het broodschap van de supermarkt. Tijd om op te schalen. Daarvoor sluit Jan Donker – eigenaar van BD graan- aan als molenaar en vormt nu samen met oprichters Arjen en Renee (dochter van Johan) Het Graanschap, met als doel om het verder te laten groeien. Drie nieuwe generatie ondernemers die de teelt (Arjen), het malen (Jan) en de link met de bakkerijwereld op zich nemen (Renee). Allemaal met een visie en met één doel voor ogen om bijzonder goed meel te maken van duurzaam geteelde granen op Nederlandse bodem

Arjen Verschure

Agrarisch ondernemer

Jan donker

Molenaar 

Renee Pater

Bakker-Ondernemer

Telen. Schonen. Analyseren. Malen.

Onze korte keten

Biologische boeren door heel Nederland doen mee onder leiding van Wegroworganic. Dit zijn twee biologische boeren uit Zeewolde die aan de slag gaan met boeren die willen telen voor Het Graanschap. Samen maken we teeltspelregels zodat er geteeld wordt voor een goede bakkwaliteit en met zorg voor leven op en om het land. Wegroworganic helpt de boeren op weg en kijkt met ze mee naar de kwaliteit en de opbrengst. Na de oogst slaan zij het op. Als er mee gebakken gaat worden, maakt Jan het schoon, analyseert het en maalt het op de molensteen in Middenmeer. We doen bakproeven om zelf te ervaren hoe het meel bakt. Zo weten de bakkers precies wat ze kopen.

100% biologisch

Duurzame teelt

De boeren telen minimaal biologische (Skal gecertificeerd). Daarnaast experimenteren we met aanvullende duurzame teeltwijzes die leiden tot meer biodiversiteit en bodemherstel. Regeneratieve, natuurinclusieve en biologisch-dynamische teelt zijn daar voorbeelden van. We proberen die impact steeds beter te meten, zodat we weten wat onze bijdrage aan duurzamere landbouw is.

Doen en ontdekken

Ervaring en kennis delen

Het Graanschap wil boeren en bakkers verbinden om op grotere schaal smaakvol lokaal en duurzaam brood te kunnen maken. We zijn een open platform waar we kennis en kunde over bakken met duurzame granen (minimaal biologisch) delen en verder ontwikkelen. We wisselen die ook graag uit om dit platform te laten groeien. Want lekker brood van Nederlandse bodem moet er voor iedereen zijn, vinden wij.